ترمیم عارضههای استخوانی با استخوانسازهای نانوی ایرانی
فناوران یک شرکت دانشبنیان، مواد استخوانساز نانویی که در دندانپزشکی، ارتوپدی و پزشکی بازساختی کاربردهای گسترده دارد، با استفاده از فناوری بومی تجاریسازی کردند.
به گزارش معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری، محصولات دانشبنیان ترمیمی و بازساختی این روزها در بازار محصولات سلامت، جایگاهی ویژه یافتهاند و پژوهشها برای تولید محصولاتی مبتنی بر این حوزه، رشدی قابل توجه یافته است.
محققان و متخصصان ایرانی نیز با ترکیب و همافزا کردن فناوریهای مختلف از جمله سلولهای بنیادی و نانو، توانستند راه را برای درمان مشکلات عارضههای ناشی از نواقص مادرزادی و حوادث که منجر به آسیبهای بافتی و استخوانی میشوند، هموار کنند.
شرکت دانشبنیان زیست تقلید توکل موفق شده است مواد استخوانساز را با تکیه به فناوری نانو و دستاورهای خود در حوزه زیستفناوری تولید و تجاریسازی کند.
شیما توکل، مدیرعامل زیست تقلید توکل به تولید نخستین محصول استخوانساز نانویی اشاره کرد و گفت: نمیمتیک نانوبن، اولین محصول استخوانساز دنیا است که هر دو فاز آلی و معدنی آن نانومتری بوده و از نانوفیبرهای پپتیدی خودآرا و نانوهیدروکسی آپاتیت تشکیل شده است. نمیمتیک نانوبن نخستین محصول استخوانساز دنیا به شمار میرود که هر دو فاز آلی و معدنی آن نانومتری بوده و از نانوفیبرهای پپتیدی خودآرا و نانوهیدروکسی آپاتیت تشکیل شده است.
مزایای استفاده از مواد استخوانساز ایرانی
وی، مزایای استفاده از این محصول دانشبنیان را در جراحیها و فرآیندهای ترمیمی عنوان کرد و افزود: استخوانسازی تسریع شده بدون ایجاد عفونت و التهاب با قیمت مناسب از مزایای استفاده از این محصول است که در بیمارانی که استفاده شده بود، بنابر نظر بیماران باعث از بین رفتن درد در مقابل گروه کنترل نیز شده بود.
این فعال فناور با بیان اینکه کاربرد بلاک نانوبن، بیشتر برای پُرکردن فضاهای افقی، عمودی و استخوان سازی سریع است، یادآور شد: عوارض کم و استفاده آسان از ویژگیهای بلاک نانوبن است. بلاک نانوبن دارای فضاهای داخلی بزرگی است و باعث ورود پروتئینهای اتولوگ از خون به منافذ نانو شده و سطح داخلی به طور کامل پوشیده میشود. مخاطبان این محصول جراحان ارتوپد، دندانپزشکان- جراحان فک و صورت و پریودنتولوژی و جراحان ستون فقرات هستند.
توکل تصریح کرد: این محصول برای نخستین بار در جهان ثبت شده است و نمونه مشابه داخلی و خارجی ندارد. در تمامی محصولات موجود در دنیا در فاز آلی از پلیمرهای سلولزی یا پلیمرهای با منشأ انسانی و حیوانی استفاده شده است در حالیکه جزء آلی محصول ما، نانوفیبرهای پپتیدی خودآرای سنتزی است که درجا در محل تبدیل به داربست میشوند و به هیچ سورفاکتانت و کراس لینکری براینانوفیبرشدن نیاز ندارد. طراحی نانوفیبرهای پپتیدی خودآرا به گونهای است که خودبهخود تبدیل به نانوفیبر میشوند.
کیفیت بالاتر محصول ایرانی نسبت به نمونههای خارجی
وی با یادآوری اینکه محصول استخوانساز داخلی علاوه بر مزیت قیمتی، نسبت به نمونههای خارجی کیفیت بالاتری دارد، ادامه داد: برندهای مطرح وارداتی بیشتر علاوهبر مشکلات واردات و محدودیتهای پیرامون واردات این محصولات، قیمت قابل توجه بالاتری نسبت به محصولات ساخت داخل دارند و در مطالعه علمی که روی روند استخوانسازی محصولات وارداتی و نمونه ساخت این شرکت انجام شده بود، مشخص شد که بیشتر نمونههای خارجی، استخوانسازی کمتر و آهستهتری نسبت به محصولات این شرکت ایجاد میکردند؛ بنابراین، استخوانسازی سریعتر و بیشتر که مدت زمان بیدندانی بیمار و تحمیل هزینههای جانبی را کاهش میدهد از مزایای این محصول است.
مدیرعامل زیست تقلید توکل همچنین گفت: استفاده از این استخوانساز در ناحیه مورد استفاده، عفونت و التهاب ایجاد نمیکند، این محصول با توجه به طراحی خاص آن، در فضای سینوسی پراکندگی ایجاد نمیکند و ساختار منسجمی دارد. همچنین مانند دیگر محصولات مشابه، در عکسهای رادیوگرافی کدورت ایجاد نمیکند.
توکل بر ضرورت حمایت از محصولات پزشکی و درمانی ساخت داخل تاکید کرد و افزود: مهمترین حمایت از تولیدکنندگان دانشبنیان، ایجاد زمینه برای رقابت محصولات با کیفیت ساخت داخل و در صورت کارآمد بودن، جلوگیری از واردات محصولات مشابه و حمایت از این محصولات در پوششهای بیمهای است.
وی کمک به اخذ استانداردهای اروپایی و صادرات محصول که منجر به ارزآوری و همچنین اشتغالزایی میشود را از گامهای اثرگذار دستگاههای متولی در راستای حمایت از تولیدات دانشبنیان ساخت در داخل کشور دانست.